zaterdag 26 november 2011

6) Stokpaardjes buiten

Wij ontmoeten elkaar als uniek mens, onze stokpaardjes parkeren we buiten

 
Wij leren elkaar kennen vanuit de gedachte dat alles mogelijk is. Wij proberen elkaars woorden of reacties dus niet te voorspellen vanuit de vooroordelen of denkbeelden die we als bagage bij ons dragen.
_____________________________________________________

Duidelijk hee: no matter wat voor ervaringen je hebt met andere mensen van dezelfde levensbeschouwing of religie, of wat voor krantenberichten en wat voor zaken je nog meer gelezen hebt:

de mens die vóór je staat komt in vertrouwen naar je toe, en verdient het niet om afgerekend te worden op dingen die zich afspelen buiten deze veilige omgeving die we samen opbouwen.

Ook al heb jij al jaren de grootste moeite met iets waar de persoon vóór je je aan doet denken, dan nog is het niet de bedoeling dat je daar nu mee aankomt, tenzij jullie daar samen voor kiezen, na elkaar voldoende te hebben leren kennen.

Punt één is dus: een veilige relatie creëren, en dan pas kijken welke interessepunten jullie sterk genoeg delen om daar méér mee te kunnen doen. Oplossing van oud zeer behoort zeker tot de mogelijkheden, maar alles op zijn tijd, in harmonie en vanuit gezamenlijk akkoord om samen een stap verder te gaan.

Vóórdat we serieuzere of beladen onderwerpen aankunnen, is het zeker nodig dat we alle 10 punten van de veilige dialoog goed hebben geoefend, en elkaar er volkomen spontaan, in vertrouwen en zonder drempels op durven te wijzen als iets verkeerd valt of er een andere overtreding mocht ontstaan.

Aandacht, interesse, meeleven met elkaar = hoofdzaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten