zaterdag 26 november 2011

4) Keep it simple

Keep it simple: vergelijk appels met appels, en peren met peren



Als wij delen van onze belevingswereld naast elkaar willen zetten, dan houden we dat herkenbaar en eenvoudig, we stemmen ons af op zaken waar we allebei iets van blijken te snappen.
__________________________________________

Hoe doen we dat? Bewust blijven opletten of je gesprekspartner je verhaal nog wel kan plaatsen. Vraag tussendoor even of hij/zij nog snapt waar je het over hebt, vooral als je merkt dat zijn/haar blik afdwaalt of er minder geconcentreerd uitziet.

Misschien ben jij het wel gewend om over dit soort zaken te praten, terwijl dat voor de ander iets vreemds en nieuws is, vooral met iemand van een andere levensovertuiging.

Hou goed contact met elkaar, zodat het echt een uitwisseling blijft, en geen éénzijdige monoloog wordt waar jij bvb. heel blij van wordt omdat je eindelijk eens "je ei kwijtkunt", terwijl de ander er maar "voor de show" bijzit en er niet echt iets aan heeft.

Dit is een stukje compassie: samen op weg zijn, een gesprek aangaan waar jullie allebei iets aan hebben door zinvol op elkaar af te stemmen bij jullie keuze van onderwerp, diepgang en tempo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten