zaterdag 26 november 2011

1) Vernieuwend leren

Dialoog = je samen openstellen voor vernieuwend leren


Elkaar echt durven zien en horen, iets van elkaars beleving leren proeven, vergroot onze wereld, verruimt onze visie en verdiept onze beleving …
zo leren en creëren wij samen een nieuwe taal.

______________________________________

Het is belangrijk dat wij dit beseffen. Het zal namelijk niet altijd zo zijn dat wij elkaar als vanzelfsprekend begrijpen, omdat we elk onze eigen manier van denken en in het leven staan hebben.

Als we dat weten, kunnen we over eventuele irritaties van ons niet begrepen voelen heenstappen, en het elkaar gewoon laten weten: ik voel me nu niet helemaal begrepne, laten we het eens op een andere manier proberen. Na een tijdje zullen we gewend zijn aan elkaar, en makkelijker de manier van praten vinden die ons helpt om op één lijn te blijven denken.

Over het samen leren nog dit: wie leert, verandert een beetje. Het kan dus zijn dat we in het dagelijkse leven gaan merken dat we iets anders tegen bepaalde dingen of personen aankijken, anders reageren op situaties dan we gewend zijn, enzovoort.

Dit is een mooi teken van vooruitgang, van verbreding van ons denken en onze mogelijkheden. Een winst die ons leven rijker maakt en ons kan bevrijden van oude emoties en andere lasten waarmee we rondliepen. Kijk bij punt 2 wat er nog meer kan gebeuren als wij eenmaal flink aan het leren gaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten